Tegnap, miközben az előző bejegyzésemen dolgoztam, lázasan elmélkedtem, hogy milyen receptet kellene hoznom legközelebb. Valami olyat szerettem volna, ami könnyű, finom, gyors és a túrófánk nyomdokaiba lépve, megint bővíti a kedvencek sorát. A palacsinta járt a fejemben, de azt már lejárt lemeznek veszem, főleg, hogy nálunk majdnem minden héten terítéken van, mert anya és lánya egyaránt kedveli. Aztán jött a megvilágosodás és már írom is.
Lánykoromban a családunkban nagy kedvenc volt, mostanság kissé megfeledkeztünk róla, de már a gondolatától is összefolyt a nyál a számban. Ennek a nagyon finom édességnek a neve:
Tarkedli
Hozzávalók:
– 60 dkg finomliszt
– 7 dl langyos tej
– 3-4 tojás
– 5 dkg cukor
– 3 dkg élesztő
– pici só
– vaníliás porcukor
– kevés étolaj a sütéshez
– bármilyen lekvár a töltéshez (Házi sárgabarack lekvárral a tuti szerinte!)
– porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Egy nagyobb méretű tálban a langyos tejben elkeverjük a tojást, a cukrot, a sót és az élesztőt, majd a legvégén belekeverjük a lisztet. Meleg helyen hagyjuk kb. 30 percig kelni. A felforrósított palacsintasütőt megkenjük egy kevés étolajjal, majd a tésztából három-négy kupacot teszünk bele. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Amikor készen vagyunk a tarkedlik egyik felét megkenjük lekvárral majd összeborítjuk egy másikkal. A tetejüket vaníliás porcukorral (esetleg fahéjjal is) megszórva még melegen tálaljuk!
Jó étvágyat!
kép forrása: bubszi
Sajnos sütőm nincs hozzá, így marad a palacsintasütő. 🙂 De lehet a lekvárt a tetejére is kenni. A mennyei ízélmény ugyanaz. 🙂
Hű, eszembehoztad! De régen sütöttem. Nincs tarkedli sütőd? Abban szép kerek dundira sülnek (4 darab fér bele egyszerre, tükörtojáshoz is használtuk régebben. Igaz, akkor nem tudod összeragasztgatni, mert alul-felül gömbölyded lesz, de az az eredeti forma.