Bogyós gyümölcs mániám van. Lehet az akármelyik, mert számomra mind nagyon finom. A roppanós, lédús cseresznye most érik és már alig várom, hogy rendesen bepakolhassak belőle. Eme véleményemet osztja a családom is. Ha már esszük kilószámra, akkor viszont jó tudni, hogy mit is eszünk, miért is jó a cseresznye. Kezdjük azzal, hogy pont a legnagyobb melegben nyújt kiváló lehetőséget szomjunk csillapítására. Ez nem csoda, hiszen mintegy négyötöd része víz, a maradék pedig energiában, tápanyagokban és rostokban gazdag. Ezen felül szénhidrát tartalma pedig gondoskodik arról, hogy már egyetlen marék cseresznye is elmulassza az éhségünket. Ami a vitamin és ásványi anyag tartalmat illeti, nagyobb mennyiségben található benne A, B1, B2, B6 és C vitamin, ezen kívül folsavat, vasat, pantoténsavat, biotint, niacint, riboflavint, foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot és kobaltot is találhatunk benne. A rostoknak és a víznek köszönhetően remek méregtelenítő és a pattanások eltüntetésében is segítségünkre lehet. A gyerekek is szívesen fogyasztják, ami jó, hiszen a csontozat és a fogazat fejlődését kedvezően befolyásolja. Felnőttkorban a többi piros gyümölcshöz hasonlóan a rák megelőzésében nyújt segítséget. A flavonoidoknak kiváló a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Tisztító hatása segíti az ízületi betegségek, elsősorban a köszvény tüneteinek csillapítását. Napi negyed kiló cseresznye elfogyasztása egy lépést jelent egészségünk rendben tartásának útján.
A cseresznye szárát sem kell kukába dobnunk, hiszen abból kiváló hatású tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk. A teát édesíthetjük is természetes édesítőszerrel. A lédús finomság a tavaszi diétánkban is nagy segítségünkre lehet, hiszen szervezetünk gyorsan megemészti a gyümölcsöt. A diéta lényege, hogy naponta legalább másfél kiló gyümölcsöt fogyasszunk el, majd ha megettük igyunk rá szénsavmentes ásványvizet vagy a fent említett szárból készített gyógyteát. Azonban figyeljünk arra, hogy közvetlenül a gyümölcs elfogyasztása után ne igyunk rá vizet, mert a cseresznye héján megtelepedő élesztő gombákat csak a tömény gyomorsav képes elpusztítani. Ha vizet iszunk a gyümölcsre ezek a gombák túlélik az emésztési folyamatot és ezáltal puffadáshoz, rossz közérzethez vezetnek. Amennyiben a főétkezések előtt egy órával negyed kiló gyümölcsöt elfogyasztunk felgyorsítjuk az emésztési folyamatokat és ezáltal az étel nem fogja megterhelni a gyomrunkat.
kép forrása: www.sutigyar.hu
Igen.
A cseresznye szárából főzni kell a teát?