Szilvi blogja

Diós-vaníliás linzer csillagok – az utolsó pillanatok sütije

DSC_0737

Kicsi korom óta nagyon szeretem ezt a finom sütit, amit anyukám jó néhányszor elkészített már. A pörkölt dió találkozása, a vaníliás cukorral és a házi gyümölcslekvárral egyszerűen mennyei ízélményt ad. Gyorsan elkészül, azonnal puha, így az utolsó pillanatokban is elkészíthető, ha egy gyors és finom süteményt szeretnél a karácsonyi asztalra. Tedd próbára és hidd el, hogy többé Te sem készíted másként! Íme a recept:

Hozzávalók: 

A tésztához: 

– 70 dkg finomliszt

– 1 csomag sütőpor

– 20 dkg sertészsír

– 2 tojás sárgája

– 4 evőkanál porcukor

– 1/2 liter tej

– 2 dkg élesztő

– pici só

Tölteléknek:

– bármilyen lekvár

Tetejére:

– tojás fehérje

– durvára tört dió

– vaníliás porcukor

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg és futtasd fel benne az élesztőt. A sütőport, a porcukrot, a pici sót és a lisztet keverd jól össze és dörzsöld el a keveréket a szoba hőmérsékletű zsírral és a tojások sárgájával. Végül add hozzá a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Az egészet gyúrd jól össze egy könnyen nyújtható tésztává és pihentesd letakarva fél órán át hűvös helyen. Amíg pihen a tészta a diót törd nyújtófával a nyújtódeszkán durvára és rakd egy tálba. Ezután a tésztát enyhén lisztezve nyújtsd ki kb. 3 mm vékonyra. Szaggasd ki a csillag alakú kiszúróval, majd minden másodikat szúrd ki középen egy kisebb kör alakú formával. Ezeket kend be tojásfehérjével és mártsd bele a dióba. A teli tésztacsillag lapokra tegyél egy kevés lekvárt majd illeszd rá a lyukas diós tetőket. Helyezd szépen sorban sütőlemezre és süsd őket közepes lángon világosra. Ha nagyon édes sütit szeretnél, akkor még forrón hempergesd meg a csillagokat vaníliás porcukorban. Én csak a tetejét szórtam meg és tettem még rá pluszban lekvárt. 

A tészta felhasználható még hókiflihez, de kiváló alapja lehet a méltán népszerű zserbónak is. 

Ha inkább valami sóssal szeretnéd elkápráztatni a vendégeidet IDE! kattintva találsz egy különlegességet!

Jó étvágyat!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A bejegyzést módosítottam. 2 dkg élesztő kell bele. 🙂

  2. A receptet módosítottam. 2 dkg élesztő kell bele. 🙂

  3. Vali Hepper says:

    Mennyi élesztő kell hozzá?

  4. Mocsári Jánosné says:

    AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY MENNYI ÉLESZTŐ KELL BELE, MERT A HOZZÁVALÓKBÓL KIMARADT, AZ ELKÉSZÍTÉSNÉL MEG AZT ÍRJA, HOGY FUTTASSUK FEL AZ ÉLESZTŐT A TEJBEN.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!