Igaz, hogy ezt a nagyon finom, szó szerint csokiban úszó édességet én Karácsony előtt készítettem, de abban biztos vagyok, hogy a szilveszteri asztali felvonultatáson is előkelő helyen fog végezni, ha elkészíted a családod vagy a vendégeid részére. Nem túl időigényes, ellenben annál kiadósabb, finomabb és látványosabb. Így készül:
Hozzávalók:
Piskótához:
– 5 tojás,
– 10 dkg finomliszt,
– 10 dkg kristálycukor,
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krémhez:
– 1 liter tej,
– 2 csomag főzős vaníliás puding,
– 1 citrom reszelt héja,
– 1 narancs reszelt héja,
– ízlés szerint durvára vágott mazsola
Csokiöntethez:
– 8 dl víz,
– 2 evőkanál étcsokoládés puding por (helyettesíthető liszttel is),
– 2 púpozott evőkanál jó minőségű keserű kakaópor,
– 6 evőkanál kristálycukor
– 2 csomag vaníliás cukor
– 10 dkg étcsokoládé
– ízlés szerint rum vagy rumaroma.
Szóráshoz:
– pörkölt darált dió
Elkészítés:
Az 5 tojásból és a hozzávalókból süssünk piskótát 24 cm-es, kapcsos tortakarikában. Az általam használt piskóta receptjét ITT! találod meg!
Addig, amíg sül a piskóta készítsük a krémet a következő módon: A tejből és a két csomag pudingporból főzzük meg a vaníliapudingot, majd adjuk hozzá a citromhéjat, a narancshéjat és a durvára darabolt mazsolát. Tegyük félre hűlni a már kisült piskóta mellé.
Amíg a krém és a piskótakarika hűl főzzük fel a csokiöntetet a következő módon: Kevés vízzel keverjük simára a kakaót, a cukrokat és a pudingport (vagy a lisztet). Öntsük hozzá a többi vizet, keverjük jól el. Forraljuk fel és kis lángon főzzük további 4-5 percig. A tűzről levéve olvasszuk bele még az étcsokoládét is. Gyakran kevergetve hűtsük ki, majd végül keverjük el benne a rumot vagy egy kevés rumaromát. Ezután felezzük el a kapott mennyiséget, mert az öntet egyik fele magába a süteménybe kell, a másik fele pedig a tálaláskor kerül felhasználásra.
A sütemény összerakása a következőképpen alakul:
A piskótakarikát vágjuk 3 egyenlő vastagságú lapra. Az első lapot helyezzük vissza a kapcsos tortakarika aljára, majd öntözzük meg annyi csokiöntettel, hogy a piskóta kissé átnedvesedjen. Erre kenjük rá a krém 1/3-át, majd szórjuk meg a pörkölt darált dió 1/3-ad részével. Ismételjük a rétegezési folyamatot addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az így elkészült süteményt egy éjszakára letakarva tegyük hűtőszekrénybe, hogy jól lehűljön és az ízek összeérjenek.
Tálalás:
Egy desszertes tányérra szedjünk a csokiöntetből. Kanállal vájjunk ki a süteményből 3 galuskányit, helyezzük az öntetbe és a remekművünket fújjuk le tejszínhabbal. A tetejére még spricceljünk díszítésként néhány csepp csokiöntetet.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept kedveld a blogom facebook oldalát ITT! vagy iratkozz fel oldalt a hírlevélre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: