Tombol a nyár és vele együtt a cukkini szezon. A meleg hatására csak könnyű ételeket kívánok, amelyek gyorsan elkészülnek és nem fűtik fel a hosszas elkészítés miatt a talpalatnyi konyhám. Rengeteg receptet olvasok a témában, de ez különösen elnyerte a tetszésemet. Rögtön ki is próbáltam. Tapasztalat:
Amilyen kicsi, olyan finom.
Íme a recept:
Sajtos-fokhagymás cukkini golyók:
Hozzávalók:
– 60 dkg cukkini,
– 3 gerezd fokhagyma,
– 10 dkg sajt (Edami, Gouda vagy Trappista),
– 1 kávéskanál só,
– 1 kávéskanál őrölt bors,
– 4 evőkanál zsemlemorzsa,
– 1 egész tojás.
Panírozáshoz:
– 3 evőkanál liszt,
– 1 egész tojás,
– 4 evőkanál zsemlemorzsa.
Sütéshez:
– 6 dl étolaj
Elkészítés:
A cukkinit sajtreszelőn lereszelem, majd lesózom és félreteszem 20 percre, hogy jól kiengedje a levét. Amíg a cukkini levesedik, addig lereszelem a sajtreszelőn a sajtot, hozzá teszem a zúzott fokhagymát, az őrölt borsot és a zsemlemorzsát. Jól összekeverem őket. A cukkinit jól kinyomkodom, majd összekeverem a többi hozzávalóval. Beleütöm a tojást, majd az egészet jól összegyúrom, hogy a kapott massza egyenletes legyen. A keverékből diónyi golyókat formálok és kipanírozom, mint a rántott húst. Az így kapott golyókat forró olajban, közepes lángon szép barnára sütöm. Papírtörlővel letakart tányérra szedem, hogy a felesleges olaj lemenjen róluk.
Az eredmény: kívül ropogós belül lágy golyócskák, amelyeknek nagyon nehéz ellenállni.
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: